5 tips voor veilig scheren met het open scheermes

Dagelijks verkopen wij open scheermessen en regelmatig leggen wij uit hoe je het open scheermes veilig moet hanteren. Wij krijgen ook regelmatig vragen over het veilig scheren. In deze blog leggen we uit hoe je als beginnende scheerder het scheermes veilig moet hanteren.

Ga niet direct glad scheren! 

Als beginnende scheerder van het open scheermes wil je meestal meteen glad scheren. Ons advies is om vooral in het begin niet glad té scheren. Ga eerst het scheerschuim van je wangen eraf scheren en de baardharen gaan vanzelf mee. Neem de tijd. Ga niet door de weeks scheren maar begin rustig in het weekend. Ga ook in het begin niet meteen de lastige delen van je gezicht scheren. De eerste paar weken alleen de bakkebaarden en wangen scheren. Na een paar weken ga je voorzichtig de halsstreek en de kin onder handen nemen. Kortom, bouw het rustig op: Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Tip 1 Scheermes na gebruik dicht klappen

Gebruik het scheermes alleen voor het scheren van de baardharen. De ergonomie van het open scheermes is gemaakt voor het scheren van gezichtshaar. Ga vooral niet het mes gebruiken voor andere doeleinden en voor het scheren van de hoofdhuid of lichaamshaar. Veel mensen hebben de neiging om de scherpte voorzichtig te voelen met de vingers. Doe dat niet want het scheermes is vlijmscherp.

Ga niet met een open geklapt scheermes rondlopen. Na gebruik het het lemmet of scheerblad dicht klappen in het handvat. Klap het lemmet rustig en voorzichtig in het handvat. Zo voorkom je dat het lemmet wellicht gaat happen in het handvat of dat je jezelf snijdt in je vingers.

Tip 2 Scheermes na gebruik goed reinigen

Hygiëne tijdens het scheren is super belangrijk. Na gebruik het scheermes goed reinigen met water en voorzichtig droog maken met een zacht doekje of tissue.

Tijdens het scheren het scheermes schoon spoelen onder stromend water. In de handel zijn rubberen afstrijkbakjes te koop voor het schoonstrijken van het scheermes. Ons advies is om niet deze afstrijkbakjes te gebruiken. Je loopt het risico dat je de snede beschadigd tijdens het afstrijken. Je kan beter het lemmet gewoon onder stromend water schoon te spoelen.

Tip 3 Scheermes niet opvangen als het valt

Een normale menselijke reactie is dat wat je per ongeluk laat valllen, je het voorwerp in een reflex met je handen of voeten gaat opvangen. Doe dat vooral niet met het open scheermes. Ga het open geklapte scheermes niet opvangen met je handen of voeten. Gewoon laten vallen.

Om te voorkomen dat het scheermes beschadigt raakt na een valpartij kan je het beste op een lekker zacht hoogpolig badkamermatje staan. 

Tip 4 Ga niet naakt scheren

Ga niet naakt onder de douche scheren met het open scheermes. Je loopt het risico dat je uitglijdt. Gewoon voor de spiegel staan en scheren. Ga ook niet naakt scheren. Als het open geklapte scheermes uit je handen valt kan het wellicht je jongeheer raken met alle gevolgen van dien. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

 

Tip 5 Berg het scheermes veilig op

Na gebruik het scheermes dicht geklapt veilig opbergen. Zorg er voor dat kinderen er niet bij kunnen. Dus uit het zicht of hoog opbergen.

Bekijk onze instructievideo over het veilig scheren met het open scheermes.