Born in the USA

Waarom zijn Amerikaanse scheermerken zo populair?

Sinds enkele jaren verkopen wij diverse Amerikaanse scheermerken, zoals Colonel Ichabod Conk, Ariana & Evans, Stirling Soap Co en Zingari Man. Alle vier scheermerken maken op ambachtelijke wijze scheerproducten. Het zijn vaak familiebedrijven die met veel inzet, passie en enthousiasme topkwaliteit scheerzepen, scheercrèmes en after shave producten produceren. Belangrijke kenmerken zijn de (kleinschalige) ambachtelijke productie en het gebruik van pure en natuurlijke bestanddelen. Dierlijk talg (tallow) is een veel gebruikt vetbestanddeel. Er is een enorme aanbod van verschillende scheer- en baardproducten. Deze producten hebben stuk voor stuk zeer uitgesproken en opvallende geuren. Algemene overkoepelende kenmerken van de scheerzepen zijn dat het zeer vlot schuimt, een romige volvette, beschermende en 'slick' scheerschuim produceert en een hydraterende en voedende werking heeft. In deze blog zetten we deze merken op een rij.

Colonel Ichabod Conk

Ichabod Conk is een Amerikaanse legende. Hij was een jonge ambitieuze maar arme jongeman die na de Amerikaanse burgeroorlog in 1866 zich ging vestigen in Albuquerque, New Mexico. Hij werd verliefd op een charmante jongedame die enkele kapperszaken bezat. Na hun huwelijk ging hij werken in deze barbershops. Als ondernemer ging hij samen met zijn vrouw haarverzorgings-, toilet- en scheerproducten ontwikkelen en verkopen. Als handelsreiziger doorkruiste hij het Westen om hun assortiment aan de man te brengen. Een bekende uitspraak was dan ook: 'Colonel Ichabod Conk brought a clean shaven and sweet smelling face to the west!' Hij is in 1898 overleden. De haarstyling- baard- en scheerproducten kom je nog veel tegen in de Amerikaanse barbershops.

Het assortiment van Col. Ichabod Conk bestaat uit een pre shave olie, scheercrème, baardolie, baardshampoo en aftershave balsem. Er zijn 5 geurlijnen:

  • Unscented (ongeparfumeerd)
  • Rio Grande Lavender - Lavendel
  • Santa Fe Cedar - Cederhout en Rozemarijn
  • Southwestern Sun - Citrus
  • High Desert Breeze - Eucalyptus en Tea Tree

Col. Ichabod Conk

De verzorgingsproducten bevatten alleen natuurlijke bestanddelen en essentiële oliën. Belangrijke productkenmerken zijn:

  • geen parabenen, synthetische geuren (parfums) en kleurstoffen;
  • geen formaldehyde, natriumlaurylsulfaat en petrolateum, cocamide diethanolamine (DEA);
  • niet getest op dieren.

Ariana & Evans

De man achter Ariana & Evans is Peter Charkalis. Hij heeft tezamen met enkele vertrouwelingen en fans, The Shaving Shop & The Club, een complete scheerlijn ontwikkeld. Peter is gepassioneerd over geuren en de zintuiglijke kracht van geur. Dankzij zijn wereldreizen en nieuwsgierigheid creëert hij bijzondere en unieke aroma's. De geuren en de kwaliteit van zijn scheerproducten zijn complex, high-end, grensverleggend en compromisloos.

Ariana & Evans scheercrème

De Kaizen scheercrèmes bevatten dierlijke vetten en bestanddelen (rundervet (Beef Tallow), geitenmelk, bijenwas en zijde (Tussah Silk)): 

Stearic Acid, Beef Tallow, Goats Milk, Shea Butter, Potassium Hydroxide, Kokum Butter, Mango Butter, Glycerin, Cocoa Butter, Castor Oil, Manteca (Pig Fat), Strangisto Giaourti (strained yogurt), Avocado Oil, Coconut Oil, Camellia Oil from Japan, Sodium Hydroxide, Lanolin, Agave, Bentonite Clay, Beeswax, Sodium Lactate, Argan Oil, Fragrance & EO's

 

De relatief nieuwe VR1 (High Density Vegan Base) scheerproducten bevatten alleen plantaardige bestanddelen: 

Stearic acid, water, Kokum, Shea, glycerin, potassium hydroxide, castor oil,, Rice Milk, sodium hydroxide, sunflower oil, palm oil, avocado oil, cocoa butter, jojoba oil, Coconut Milk, sodium lactate, coconut oil, colloidal oatmeal, agave, aloe juice, hyaluronic acid, slippery elm, fragrance

Alle scheercrèmes hebben een stevige compacte samenstelling en zitten in een grote plastic pot. Bijna alle scheerzepen of scheercrèmes van Amerikaanse merken zitten in een grote pot. Door de stevige en compacte samenstelling van het scheerproduct schuimt het het beste op door met een scheerkwast even flink te draaien of roeren in de kom.

Ariana & Evans after shave

De after shaves zijn op alcoholbasis. Door de toegevoegde verzorgende bestanddelen, zoals Aloë Vera, Calendula, Kamille en Kokosolie heeft de aftershave een sterk kalmerende en verzorgende werking. In tegenstelling tot de klassieke alcohol splashes is de 'prik' van deze aftershave minimaal. Na het scheren zorgt het voor een aangenaam en zijdezacht gevoel op de huid.

De geuren van zowel de scheerzepen als de aftershaves zijn op elkaar afgestemd. Het gaat om complexe en robuuste aroma's. Bijvoorbeeld de Asian Peer, Peach & Cognac en Asian Plum zijn zoete fruitige en deels warme geuren. De London Gin Club is een frisse kruidige geur met ledertonen. Forbidden Fruit en Revolution hebben een fruitige en kruidige geur. 

 

Stirling Soap Co.

Het assortiment van Stirling Soap Co. is indrukwekkend. Je kan wel stellen dat zij wereldwijd het aller grootste aanbod hebben van scheerproducten. Stirling is in 2012 opgericht door Roderick en Amanda Lovan. Na een vakantietrip in Schotland kwamen zij in aanraking met ambachtelijke scheerzepen. Na enige research kwamen zij erachter dat de gewone zepen in de supermarkt of drogisterij eigenlijk geen echte zepen zijn. Het jonge echtpaar is vervolgens gaan experimenten met het ontwikkelen van een ambachtelijke scheerzeep. Hun missie is om natuurlijke, huidvriendelijke en betaalbare scheerproducten te ontwikkelen. Duurzaamheid is zeer belangrijk voor hun. Zij gebruiken veel recyclebare verpakkingen en milieuvriendelijke bestanddelen en materialen, zoals duurzaam geproduceerde palmolie.

Het assortiment bestaat uit:

  • pre shave olie
  • scheerzeep
  • after shave (alcohol) splash, Witch Hazel & Aloë Vera after shave en after shave balm
  • baardolie en -balm
  • badzeep en shampoo bar
  • body lotion
  • eau de toilette

Stirling Soap scheerzeep

De scheerzepen hebben een stevige samenstelling en zijn zogenaamde talgzepen (rundervet en lanoline):

Beef Tallow, Stearic Acid, Distilled Water, Castor Oil, Potassium Hydroxide, Vegetable Glycerin, Fragrance Oil, Almond Oil, Shea Butter, Coconut Milk, Lanolin, Sodium Hydroxide, Sodium Lactate.

Het grote voordeel van dierlijke vetbestanddelen is dat het een zeer goede beschermende scheerschuim produceert. Het heeft een verzorgende en hydraterende werking. Daar komt bij dat het relatief voordelig. Hierdoor zorgt de producent dat het zeepproduct betaalbaar blijft.

De scheerzepen zijn medium tot robuust geparfumeerd. Er is een gigantisch aanbod met uiteenlopende geuren: van frisse citrus, munt en zoet fruit tot en met aards, hout en exotisch kruidig. Bij diverse scheerproducten wordt extra menthol toegevoegd voor de ultieme frisse touch tijdens en na het scheren.

Stirling Soap after shave splash

Alle alcoholhoudende after shaves van Stirling Soap bevatten glycerine, Toverhazelaar, Aloë Vera en Hydrovance (Hydroxyethyl Urea). Hierdoor hebben ze zowel een sterk verkwikkende als een verzorgende en hydraterende werking. Het voorkomt uitdroging en vermindert irritatie. Extracten van Toverhazelaar kalmeren de huid en werken ontstekingsremmend. Deze after shave normaliseert de pH-waarde van de huid na het scheren, sluit de poriën en heeft een antibacteriële werking.

Stirling Soap after shave balm

De balsems van Stirling Soap zijn licht geparfumeerd en hebben een dunne niet vettige samenstelling. Onderstaand de bestanddelen:

Distilled Water, Witch Hazel, Aloe, Emulsifying Wax, Meadowfoam Seed Oil, Glycerin, Myristyl Myristate (Co-Emulsifier), Grapeseed Oil, Refined Shea Butter, Fragrance Oil, Vitamin E, Optiphen Plus, Stearic Acid, Coconut Oil, Allantoin

Ook de balms bevatten o.a. Aloë Vera, Toverhazelaar en glycerine. De toegevoegde Allantoïne ondersteunt het huidherstellende vermogen van de huid in geval van een schrale of beschadigde huid.

 

Zingari Man

De 'man' achter Zingari Man is een . . . vrouw. Heather Melton is een gecertificeerde cosmetica producent conform de Amerikaanse Handcrafted Soap and Cosmetic Guild (HSCG). Na jaren van onderzoek en testen is zij verzorgingsproducten voor de man gaan ontwikkelen en produceren. Het gaat om hoogwaardige ambachtelijke scheer- en baardproducten.

Zingari Man scheerzeep

Ook de scheerzepen van Zingari Man hebben een stevige compacte en volvette samenstelling en bevatten dierlijke vetbestanddelen, zoals rundervet en geitenmelk:

Stearic acid, Vegetable Glycerin, Beef tallow, Shea butter, Potassium Hydroxide, Castor oil, Palm oil, Sodium Hydroxide, Fragrance, Jojoba oil, Oat bran oil, Shea butter (and) Glyceral Rosinate (and) Olive oil unsaponifiables, Coconut oil, Daikon Seed extract, Goat milk, Coconut milk, Sodium lactate.

 

De samenstelling en formule met diverse essentiële oliën beschermen de huid optimaal. Het scheerschuim is supervet, romig en heeft een zeer goede 'slickness'. Het zorgt voor minimale frictie tussen huid en scheermes. Door de voedende en hydraterende werking is het post-shave-gevoel comfortabel en aangenaam. 

De scheerzepen zijn robuust geparfumeerd en hebben zeer uitgesproken aroma's, zoals:

  • The Gent - Citrus, kruiden en Musk
  • The Watchman - Acquatic
  • The Navigator - Amber, Acquatic en Musk
  • The Merchant - Amber, Vanille en kruiden
  • The Rambler - Tabak, Vanille en rood fruit

Zingari Man kiest ervoor om in plaats van standaard (synthetische) geuroliën in samenwerking met bekende Franse en Amerikaanse parfumeurs (Shawn Maher en Yann Derriennic) unieke geuren samen te stellen.

Zingari Man after shave splash

Zingari Man's Recovery Splash is alcoholvrij en is een aangename traktatie voor je huid na scheren. Het verfrist en verzorgd tegelijkertijd. Uitermate geschikt voor de normale tot vette huid. Het wordt direct geabsorbeerd en voorkomt het plakkerige gevoel van een after shave balm. Omdat het geen alcohol bevat heb je praktisch geen 'prik' tijdens het aanbrengen. Het bevat o.a. Toverhazelaar, Citrusextracten, Jojoba, Haverzemelen, Glycerine, Castorolie, Allantoïne en Panthenol.

Alle after shave producten van Zingar Man zijn geparfumeerd en de geuren sluiten naadloos aan op de scheerzepen.

 

Zingari Man after shave balm

Ben je gevoelig voor alcohol of heb je een extreem droge huid? Of ben je gewoon gewend om een balm te gebruiken na het scheren? Gebruik dan de verzorgende en kalmerende balm van Zingari Man. Deze balsem is pure voedsel voor je huid. De toegevoegde allantoïne en toverhazelaar stimuleren de natuurlijke huidherstellende werking van de huid. Extracten van de witte wilgenbast revitaliseren en adstringeren de pas geschoren huid. Tevens is het een antioxidant. Een antioxidant is een vitamine (B, C en E) en neutraliseert de agressieve zuurstofradicalen. Moerasbloem-, haver- en jojoba-oliën hebben een voedende en hydraterende werking.