Help, welke geur moet ik nu kiezen voor mijn aftershave, cologne of parfum?

Wat moet ik doen na het scheren?

Veel klanten vragen aan ons: 'Wat moet ik doen na het scheren?' Wij zeggen dan: 'Je moet helemaal niets. Je moet gewoon doen wat jezelf lekker vindt.'

Wat wij zien bij onze klanten is dat de ene helft een verzorgende aftershave balm gebruikt na het scheren. Als je een droge of gevoelige huid hebt dan is dat prettiger en beter voor je huid. De balm trekt de huid in en verzorgt en kalmeert de huid.

De andere helft kiest voor een alcoholhoudende aftershave splash. De alcohol verkwikt en verfrist je huid. Je huid wordt even 'gereset'. Als je een normale tot vettige huid hebt dan is een ouderwetse alcohol splash super lekker. Na de aftershave behandeling kan je natuurlijk een cologne of parfum opdoen. Maar welke geur is nu mijn favoriet? En welke aftershave, cologne of parfum moet ik nu kiezen?

Wat is het verschil tussen een aftershave, cologne en parfum?

Een aftershave, cologne en parfum bevatten alcohol en geurbestanddelen. Alcohol wordt veel gebruikt als oplosmiddel voor de geuroliën. Een aftershave heeft het laagste percentage geurbestanddelen: 2% tot 4%. Het bevat ook verzorgende en verkwikkende bestanddelen, zoals glycerine, Aloë Vera extracten en menthol. De alcohol verdampt snel op de huid. Dit zorgt voor een licht prikkelend en verkwikkend gevoel op de huid. De geur van een aftershave is na enkele minuten minder of zelfs helemaal verdwenen. Na de aftershave kan je eventueel een verzorgende balm gebruiken.

Een cologne bevat meer geurbestanddelen dan een after shave: 5% tot 10%. Een cologne blijf je enkele uren goed ruiken maar blijft niet de gehele dag aanwezig. Veel van onze klanten willen graag een geurtje maar willen geen robuuste of aanwezige parfum. Als je niet als een 'parfumwolk' wilt rondlopen adviseren wij om een cologne te gebruiken.

Een eau de parfum heeft de meeste geur. Het bevat de meest geconcentreerde hoeveelheid geurbestanddelen: 10% tot 20%. Het is dan ook meestal duurder dan een cologne. Een herenparfum blijft de gehele dag ruiken en hangen.

herenparfum 

Hoe gebruik ik een aftershave, cologne en eau de parfum?

Omdat een aftershave zo weinig geurbestanddelen bevat kan je het direct op de pas geschoren huid aanbrengen. Na het scheren het gezicht schoonmaken met koud water, een klein beetje aftershave in de handpalm doen en lekker splashen op de huid.

Omdat cologne meer geurbestanddelen bevat is het minder geschikt om te gebruiken op de pas geschoren huid. Een paar pufjes op de polsen of achter in de nek is meestal voldoende. Je kan een cologne ook aanbrengen op het lichaam.

Enkele spuitjes of druppels parfum is meer dan voldoende. Ook een parfum breng je aan op de polsen of in de nek. Zowel een cologne als een parfum zitten meestal in een flesje met een verstuiver.

Hoe moet ik mijn favoriete geur kiezen?

Heel veel geuren zijn in te delen in een zogenaamde geurfamilie. In 1983 heeft Michael Edwards (Britse geur taxonomist/consultant en auteur) voor de parfumindustrie een geurclassificatie ontwikkeld: het geurwiel.

Geurwiel van Michael Edwards

Het wiel bestaat uit 5 verschillende hoofdgroepen en 14 subgroepen. Op onze website hebben we de aftershaves, colognes en herenparfums ingedeeld aan de hand van het geurwiel:

  1. Floral notes - bloemig
  2. Oriental notes - oriëntaals
  3. Woody notes - houtachtig
  4. Fougère (midden) - bosachtig
  5. Fresh notes - fris

De eerste 4 zijn de klassieke geuren. De 'Fresh notes' bestaan uit moderne, heldere en frisse geuren van citrus en oceaan. Elke geurfamilie bestaat uit 3 subgroepen. De geurfamilie Fougère is in het midden van het wiel geplaatst. Een Fougère geur bestaat uit een combinatie van de verschillende geurfamilies aan de zijkant van het wiel.

Het geurwiel is natuurlijk handig voor het helder indelen van de verschillende geuren. Je komt het dan ook veel tegen op verschillende websites. Onderstaand nog enkele handige tips om jouw geur te selecteren.

Eigenlijk moet je jezelf afvragen: 'wat vindt ik nu echt lekker ruiken?' Dit is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, interesse en situatie.

Jouw voorkeur, interesse en situatie Geurclassificatie

Merk en geur- en productlijn


De geur van je favoriete scheerzeep of scheercrème

Veel scheermerken hebben naast het scheerproduct in dezelfde geur een bijpassende aftershave/cologne/parfum (hiernaast enkele suggesties)

Acca Kappa
White Moss
1869

DR Harris
Sandelhout
Arlington
Marlborough
Windsor

Taylor of Old Bond Street
Sandelhout
Jermyn Street

Truefitt & Hill
Sandelhout
1805
West Indian Limes
Apsley


Onderdeel van mijn after shave behandeling

Een aftershave kan direct worden gebruikt op de pas geschoren huid.

After shave


Na het scheren een licht geurtje en geen zware parfum.

Een cologne bevat 5% tot 10% geurbestanddelen en blijft niet de gehele dag sterk aanwezig.

Cologne

Voor de gehele dag een geur die blijft ruiken of hangen Een parfum bevat 10% tot 20% geurbestanddelen en blijft de gehele dag ruiken en hangen.

Parfum


Persoonlijk 


Ben jij een echte buitenman en loop je graag in de bossen?

Hou je van wandelen langs de zee en op het strand?

Hou je van tuinieren en sta je vaak te ruiken aan je Rozen- of Lavendelstruik?

Hou je van fruit en citrus


Hout, bos, aards

 

Fris, water, zee

 

Bloemig

 

Fris, fruitig, citrus


Seizoensafhankelijk

In de zomer zijn frisse geuren met munt en citrus populair

In de Herfst zijn houtgeuren populair

In de Winter zijn meer kruidige en warme geuren aantrekkelijk.


Fris, fruitig, citrus

 

Hout, bos, aards

 

Oriëntaals