Hoe moet ik mijn kale hoofdhuid scheren en verzorgen?

Waarom moet ik trots zijn op mijn kaalheid?

Het is geen leuke boodschap, maar 8 op de 10 mannen heeft vroeg of laat te maken met haaruitval of kaalheid. Het is natuurlijk wel even schrikken in geval van je eerste haarverlies. Bij veel mannen is er ook sprake van ongeloof, onzekerheid of schaamte. Je kan natuurlijk jarenlang hier onzeker over voelen maar je kan ook met trots je nieuwe kaalheid accepteren. Je kan je kale hoofd als nieuwe verworven mannelijkheid uitdragen. Het wordt onderdeel van je nieuwe ik. Door het perfect te onderhouden en verzorgen hoort het kale hoofd net zo goed bij je uiterlijk als bijvoorbeeld je snor en baard. In deze blog vertellen we alles over het scheren en verzorgen van je hoofdhuid.     

Het verhaal van Dennis Baltzer van Better be Bold

Zonder dat je het in het begin in de gaten hebt wordt je haar dunner en dunner. Meestal begint het bovenin de kruin. Je staat voor de spiegel en opeens zie je de hoofdhuid onder je haar te voorschijn komen. Of de inhammen bij je slapen worden steeds groter. Je wilt het niet geloven maar het is helaas onomkeerbaar. Ook dit overkwam Dennis Baltzer van het nieuwe verzorgingsmerk Better be Bold: van haarverlies tot nieuwe startup.

Tijdens zijn vakantie in Bali in 2016 zag hij dat zijn hoofdhaar dunner werd en uitviel. Hij schrok er enorm van en het veroorzaakte bij hem veel zorgen en stress. Zijn haarverlies had veel invloed op zijn gemoedstoestand. 4 lange jaren van onzekerheid, slapeloze nachten en heel veel experimenteren met haarverzorgingsproducten en behandelmethodes om haarverlies te stoppen of verminderen. Tijdens zijn vakantie in Spanje kwam door de harde wind zijn kale plekken op zijn hoofd weer te voorschijn. Dat was voor hem het moment om zijn kaalheid met trots en vertrouwen te accepteren. Omdat hij nooit een van die mannen wilde zijn die hun laatste haarlokken overdwars het hoofd doen liet hij zich helemaal kaal scheren door een barbier.

De beslissing om je hoofd kaal te scheren is een moedig besluit en zeer bevrijdend. Volgens Dennis was het een van zijn beste beslissingen in zijn leven: be free, be happy, be bold.

Na het kaal scheren van zijn hoofdhuid werd hij meteen geconfronteerd met de valkuilen van een kaal hoofd: zeer droge huid, vervelende hardnekkige en zichtbare huidirritaties en een glimmende huid. Omdat hij geen goed verzorgingsproduct kon vinden is hij tezamen met zijn vriend Roberto zelf een crème gaan ontwikkelen speciaal voor het verzorgen van de pas geschoren en kale hoofdhuid.

 

Wat is haaruitval en wat zijn de oorzaken?

Haarverlies heeft verschillende oorzaken. De meest voorkomende reden voor haaruitval is erfelijk, maar er zijn ook andere redenen zoals stress en bijvoorbeeld slaapgebrek. Ongeveer 80% van de mannen heeft vroeg of laat last van erfelijk haarverlies. De oorzaak is een erfelijke overgevoeligheid van de haarwortels voor de lichaamseigen stof dihydrotestosteron (kortweg DHT).

De eerste tekenen verschijnen al op jonge leeftijd, meestal al vanaf 18 jaar. Veel mannen herkennen waarschijnlijk wel het moment voor de spiegel wanneer je merkt dat je haardos iets dunner aanvoelt. Of dat de haargrenzen teruglopen en de inhammen bij je slaap groter worden. Dit is het beginstadium van kaalheid.

Het volgende stadium is de zogenaamde tonsuur. De hoofdhuid bij de kruin komt te voorschijn en wordt steeds groter. In het begin is het nog een klein rondje bovenop je bol. Vervolgens verdwijnt ook het haar bij zowel je voor- als achterhoofd. Dit wordt ook wel gekscherend een "vliegtuiglandingsbaan" genoemd. Uiteindelijk blijft er nog een klein beetje haar zitten bij de slapen en het achterste gedeelte van het achterhoofd.

In het begin ga je proberen de dunne plekken te verhullen door het haar erover heen te kammen. Of je gaat je kapsel een klein beetje aanpassen. Eventueel ga je shampoo's en conditioners gebruiken om het haar te verstevigen. Maar op een gegeven ogenblik kom je op het punt om een keuze te maken: gewoon accepteren, niets doen en het haar laten zitten zoals het zit óf je gehele hoofd kaal en glad scheren.

Welk scheermes is geschikt voor het scheren van mijn hoofd?

Dagelijks spreken wij klanten die vragen welke scheermes het meest geschikt is voor het dagelijks kaal scheren van de hoofdhuid. Veel mannen zijn begonnen met het gewone cartridge scheermes van bijvoorbeeld Gillette of de safety razor. Na enige tijd gaan toch veel mannen op zoek naar een meer geschikt scheermes. De ergonomie van een gewoon scheermes met handvat is natuurlijk voor het scheren van het gezicht en de baard. Op je hoofdhuid heb je geen zicht op wat er boven je hoofd gebeurt. Het lange handvat van je scheermes is onhandig vasthouden tijdens het scheren bovenin.

Niet voor niets is het Amerikaanse scheermesmerk HeadBlade enorm populair. Wij verkopen dagelijks diverse scheermessen van dit merk. Het scheermes is zo ontworpen dat je heel soepel en beheerst comfortabel je hoofdhuid glad kan scheren. Met name de ATX-scheermessen zijn populair. Het heeft een stevige rubberen grip waardoor je het goed kan vasthouden. Het ligt prettig in de hand. Door de licht gebogen vorm en de brede wieltjes ligt het perfect en stabiel op de ronde bolling van je schedel. Het gehele design van het scheermes zorgt ervoor dat de scheermesjes de juiste scheerhoek maken met je huid.

 

Hoe moet ik mijn hoofdhuid comfortabel glad scheren?

Als je hebt besloten om je hoofd kaal te scheren, is het wellicht voor de eerste keer verstandig om een bezoekje te brengen aan de barbier. Waarschijnlijk krijg je handige tips mee zodat je voor de volgende keer zelf je hoofdhuid kaal kan scheren. Je staat voor de spiegel met je nieuwe HeadBlade scheermes. In het begin voelt het onwennig aan en is het wel even spannend. Hoe moet je je hoofd prettig en comfortabel glad scheren?

Voordat je begint eerst goed de huid reinigen met een milde zeep of reinigingsgel. Je kan heel goed met scheerzeep en scheerkwast scheerschuim aanbrengen en verdelen op je hoofdhuid. Je kan natuurlijk ook een scheergel gebruiken. Een scheergel breng je aan met de vingers en zorgt voor een gladde beschermende glijlaag.

Je kan het beste met de haargroei mee scheren. Begin altijd bovenin bij de kruin en scheer van voorhoofd naar achteren. Met je andere hand volg je het scheermes en trek je de huid een beetje strak. Scheer met rustige gelijkmatige en rechte bewegingen en ga vooral niet teveel druk uitoefenen. Tijdens het scheren spoel je regelmatig het mes schoon. Zorg ervoor dat het wieltje van het scheermes contact maakt met de huid. Hierdoor heeft het scheermes altijd de juiste scheerhoek. Na de kruin kan je stap voor stap het slaapgedeelte kaal scheren. Gebruik je rechterhand om het rechtergedeelte van je hoofd te scheren en je linkerhand voor het linkergedeelte.

Na het scheren goed je hoofd met koud water schoonspoelen en drogen. 

Hoe moet ik mijn pas geschoren hoofdhuid verzorgen?

Na het scheren komt de after shave behandeling en verzorging. De kale hoofdhuid is kwetsbaar en kan snel irriteren:

  • scheerirritaties;
  • droge schilferige huid of een vettige glimmende huid;
  • verbrande huid door de zon.

Na het scheren is het van belang om je huid goed te verzorgen:

  • kalmeren van de pas geschoren huid om scheerirritaties te voorkomen;
  • hydrateren om een droge schilferige huid te voorkomen;
  • voeden voor een gezonde en vitale hoofdhuid;
  • reguleren van de natuurlijke talgproductie om een vettige glimmende huid te verhelpen;
  • beschermen (zonprotectie) van de huid tegen de schadelijke UV-straling van de zon.

Better be Bold After Shave & Face Balm

Gemak dient de man. Deze balm kan je heel goed gebruiken om de hoofdhuid te kalmeren na het scheren en het heeft een verzorgende werking. Het bevat o.a. enkele super anti-aging bestanddelen, zoals Q10 en Hyaluron. Deze stoffen verminderen de eerste rimpeltjes in je huid. Mannen hebben een hekel aan vette plakkerige crèmes. Deze crème voelt niet vettig aan en wordt direct geabsorbeerd door de huid. Het bevat geen dierlijke bestanddelen en is dus vegan-vriendelijk. Het is ook nog milieuvriendelijk omdat het geen micro-plastics bevat en het zit in een geryclede verpakkingsmateriaal.

Headblade after shave balm Headlube Matte

Deze speciale neutrale balsem hydrateert en verzorgt de hoofdhuid na het scheren. Het bevat onder andere Aloë Vera extracten. Hierdoor heeft het ook een kalmerende werking. De meeste mannen willen geen glimmende bol na het scheren. Deze balm zorgt dan ook voor een matte niet-glanzende hoofdhuid. Door de lichte samenstelling van de emulsie wordt het direct geabsorbeerd door de huid.

 

Headblade after shave balm Headlube Glossy

In tegenstelling tot de Headlube Matte zorgt deze ongeparfumeerde hydraterende balm voor een perfecte zijdeachtige glans van de kale hoofdhuid.

 

Better be Bold Bald Cream

De kale hoofdhuid wordt dagelijks blootgesteld aan zon en kou. Dit zorgt voor snellere uitdroging dan de overige gezichtsdelen. Door verhoogde talgproductie heb je eerder last van een vettige glimmende huid. De hoofdhuid is kwetsbaar en kan snel gaan irriteren tijdens en na het scheren. De Bald Cream is frisse licht geparfumeerde verzorgende crème met een actieve hydraterende, verzachtende en beschermende werking. Het zorgt voor een gezonde en een natuurlijke matte teint. Gebruik deze crème dagelijks en je hebt geen vettige glimmende bol meer.

Alle producten van Better be Bold zijn vegan-vriendelijk, bevatten geen micro-plastics en zitten in een duurzame verpakking van glas of gerecycled plastic en karton.

 

Better be Bold Sun Fluid for Face & Scalp

Dit is een uniek verzorgingsproduct: verzorging en zonprotectie voor zowel gezicht als het kale hoofd. Het heeft een zeer hoge beschermende zonprotectiefactor SPF30. Omdat het water waterbestendig is, blijft het de gehele dag zijn beschermende werk doen. Mannen hebben een bloedhekel aan vettige plakkerige crèmes. Deze lichte emulsie wordt snel geabsorbeerd door de huid, dus geen kleverige film op de huid. Het is een ongeparfumeerd verzorgingsproduct. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je de gehele dag naar zoete kokos of perzik ruikt.

Veel zonnebrandcrèmes bevatten stoffen die schadelijk zijn voor het koraal. Door het gebruik van deze zonprotectieproducten komen deze schadelijke chemicaliën in zee terecht. Duurzaamheid en mileu staat voorop bij Better be Bold. Deze zonprotectie crème is dan ook niet schadelijk voor de zeefauna en het koraal.