Hoe wordt mijn open scheermes gemaakt?

Een open scheermes is een fantastisch ambachtelijk product. We zeggen hier altijd: 'Auto's worden door robots geproduceerd, open scheermessen worden met de hand gemaakt.' De productie vindt al honderden jaren op de zelfde wijze plaats. De mooiste en de beste open scheermessen komen uit Europa. Met name in het Duitse Solingen en Franse Thiers heb je veel producenten, zoals DOVO, Böker, Giesen & Forsthof (Timor) en Thiers-Issards. In deze fabrieken wordt met veel passie, liefde en vakmanschap dagelijks honderden scheermessen gefabriceerd.

De productie van het open scheermes bestaat uit enkele tientallen aparte productiestappen. Om deze stappen te herkennen moet je eerst weten wat de onderdelen zijn van het scheermes. In de detailtekening van Thiers-Issard zie je duidelijk de verschillende onderdelen van het scheermes.

detailtekening open scheermes 

 

Het begint eerst met het basismateriaal voor het lemmet. Een ronde staaf metaal wordt op lengte gesneden en rood gloeiend verhit. Deze ronde staaf wordt vervolgens plat gestampt in een matrijs. Dit gebeurt met een persmachine. Deze matrijs heeft de ruwe basisvorm van het lemmet. In een stansmachine wordt het overtollige braam eraf gestanst. Het temperen en harden van het metaal is van groot belang. Afhankelijk van de staalsoort wordt het verhit tot 810° C of 1040° C. Daarna wordt het afgekoeld in speciale olie. Vervolgens wordt het lemmet gecontroleerd. Eventuele krommingen worden handmatig of door middel van een persmachine gecorrigeerd. Door de speciale gecontroleerde warmtebehandeling (temperen) wordt het perfecte staal gecreëerd: een combinatie van hardheid en flexibilteit.

In de slijperij wordt het lemmet verder bewerkt en geslepen. In enkele tientallen stappen wordt het lemmet geslepen en gefreesd. Het begint met grof slijpen tot en met super fijn, scherp en glad glimmend. Het scheerblad van een open scheermes heeft een holling: hollow ground. Het hol slijpen van het scheerblad is de enige manier om een super scherpe snede te krijgen en toch voldoende stijfheid te behouden. Het scheerblad wordt met de hand tussen 2 draaiende slijpschijven geduwd waardoor het zijn holling krijgt.

Daarna wordt het scheerblad voorzien van een ets of een vergulde gravure. Door middel van lasertechnologie wordt de ets in het metaal gelaserd. Het vergulden van het scheerblad gebeurt in een elektrolysebad. Hiermee wordt het metaal bedekt met een dun laagje goud.

Het ruwe materiaal voor de handvatten wordt geleverd door diverse vaste toeleveranciers. In de afwerk/handvat-afdeling worden de houten handvatten glad gepolijst. Handmatig wordt het lemmet tussen de handvatten ingeklemd door middel van zilvernikkelen pinnen en ringetjes. Het inklemmen gebeurt met een kleine hamertje.

Tenslotte, wordt het scheermes stap voor stap scherp gepolijst met behulp van verschillende wetstenen en uiteindelijk super scherp gepolijst met de scheerriem. De scherpte van het mes wordt getest door middel van de 'hanging hair test'. Een losse menselijk haar wordt met twee vingers vastgehouden en tegen de snede van het scheermes geduwd. Het mes is pas echt goed scherp als het mes zonder veel druk het haartje door midden klieft. Het scheermes wordt schoon gepoetst en verpakt. Klaar voor gebruik.