5 tips voor langer scheren met een scheermesje

Hoe lang kan je scheren met een scheermesje?

Er wordt regelmatig gemopperd op de dure cartridge scheermesjes van Gillette en Wilkinson. Een paar keer scheren en je kan het scheermesje ter waarde van € 3,- tot € 5,- in de prullebak gooien. Veel mannen gaan om die reden vaak te lang door scheren met hetzelfde mesje. Op een gegeven ogenblik scheert het niet meer maar gaat het aan de haren trekken. Te lang door scheren betekent dus een pijnlijke start van de dag. De fabrikanten geven aan dat je na 5 tot 7 keer scheren het mesje moet vervangen. Als je 2 of 3 keer per week scheert moet je het na 2 of 3 weken wegdoen. Maar hoe kan je nog langer blijven scheren met hetzelfde scheermesje? We hebben enkele handige en leuke tips op een rij gezet.

Tip 1 Schoonspoelen van het scheermesje

Tijdens het scheren gaat er veel vuil, zoals kalk en zeepresten ophopen op de edge (snede of snijvlak) van het mesje. Hierdoor wordt het botter en botter. Na gebruik het scheermesje goed schoonspoelen onder stromend water is een must. Probeer zoveel mogelijk zeepresten tussen de mesjes te verwijderen. Vervolgens goed droog maken met een doekje en opbergen of ophangen in een standaard. Hierdoor loop je niet het risico dat de mesjes beschadigen.

Tip 2 Gebruik een klassieke scheerzeep of scheercrème

Stop met het scheren met de scheerschuim uit een spuitbus en stap over op het klassieke natscheren. Baardharen zijn zo hard als koperdraadjes maar zuigen ook water op. Juist de combinatie van water, scheerzeep of scheercrème, scheerkwast en een klein beetje tijd zorgt ervoor dat de haren de tijd krijgen om zich vol te zuigen met water. Hierdoor worden ze zachter en zachter. Hoe zachter de haren, hoe minder slijtage van het mesje.

Tip 3 Langer opschuimen op het gezicht

Als je langer het scheerschuim gaat opschuimen op je gezicht met de scheerkwast worden de baardharen nog zachter. Wij adviseren om minimaal 1 minuut lang de scheerschuim op te schuimen. De baardharen krijgen dan nog meer tijd om zachter te worden. Een ander voordeel is dat het scheerschuim steeds voller wordt en beter je huid gaat beschermen.

Tip 4 Polijsten van het scheermesje over een handdoek of de scheerriem

Een hele simpele methode is het scheermesje na gebruik een paar keer schoonwrijven en polijsten over een droge handdoek of de lederen scheerriem. Je kan het vergelijken met het polijsten van het open scheermes over de riem. Hiermee wrijf je de kalk- en zeepresten van het mesje af en wordt de snede weer schoon. De edge van het mesje heeft het flink te verduren tijdens het klieven van de harde baardharen. Als je het mesje na gebruik onder een microscoop zou leggen dan zie je dat het snijvlak rafelig of vervormd is. Door middel van het wrijven gaan de metaaldeeltje op microniveau weer in dezelfde richting staan. Voor de duidelijkheid, door polijsten wordt het mesje niet scherper. Je verlengt de scherpte van de snede. 

Leg de handdoek of scheerriem plat op een vlakke ondergrond en wrijf het scheermes van je af. Een paar keer wrijven zonder teveel druk uit te oefenen moet voldoende zijn.

Op de blog van Thuisexperimenteren.nl staat een foto van een nieuw en gebruikt scheermes op microniveau. Je ziet heel mooi de beschadigingen van de edge.

Tip 5 Polijsten van het scheermesje over de razorpit

Met behulp van de Razorpit kan je de scherpte van het multi-blade cartridge mesje langer behouden. Na elke scheerbeurt wrijf je het mesje over het rubber van de Razorpit. Je wrijft de snede schoon. Hierdoor blijft het mesje langer scherp. Je kan het vergelijken met het polijsten van het open scheermes over het leer van de strijkriem.

Gebruik de Razorpit direct na het scheren. Breng een beetje scheerschuim aan op het strijkoppervlak van de Razorpit. Hierdoor glijdt het scheermesje makkelijker over het strijkoppervlak. Druk het scheermesje op het strijkoppervlak en beweeg het 4 keer naar voren. Spoel de Razorpit en het scheermes na gebruik goed schoon.

Volgens de uiteraard enthousiaste claim van Razorpit bespaar je tot wel 90% op aanschaf van scheermesjes. Wat wij af en toe van gebruikers van dit apparaat vernemen kunnen zij 1,5 tot 2 keer langer blijven scheren met één mesje.