Wanneer moet ik stoppen met mijn scheermesje?

Of je nu scheert met het double edge scheermesje in je safety razor of de moderne high tech multi-blade mesjes van Gillette, Wilkinson of Raz*War op een gegeven ogenblik zijn ze bot. Na dagen- of wekenlang trouwe scheerdienst gooi je het scheermesje in de prullebak. Maar wanneer moet je nu stoppen met het gebruik van het mesje?

Waarom worden scheermesjes bot?

De snede van elk mesje is superscherp, flinterdun en dus ook kwetsbaar. Elke scheerbeurt is een aanslag op het mesje. Het mesje moet knetterharde baardstoppels klieven. Daarnaast blijft er veel vuil, zeepresten en kalk op het flinterdunne metaal plakken. Hierdoor wordt het botter en botter na elke scheerbeurt. Wanneer het mesje niet meer scherp is is afhankelijk van de volgende factoren:

  • de kwaliteit of hardheid van de metaallegering en coatings;
  • hoe vaak het mesje wordt gebruikt;
  • de mate van hardheid van het water;
  • de mate van hardheid van de baardharen;
  • of er wel of geen gebruikt wordt gemaakt van scheerschuim of scheerzeep.

In geval van de multi-blade scheermesjes zie je dat er veel troep blijft hangen tussen de mesjes in. Het wordt steeds lastiger om dit schoon te maken.

Wanneer moet je stoppen met het scheermesje?

In het begin snijdt het mesje moeiteloos de baardhaar door midden. Licht schrappend glijdt het soepel over de huid. Mits je je huid goed hebt beschermd met scheerschuim voel je helemaal niets. Je hoeft ook maar een paar keer over hetzelfde stukje huid te scheren voor een glad scheerresultaat. Hoe vaak je heen-en-weer moet scheren is natuurlijk afhankelijk van type baard. Het mesje scheert comfortabel je huid glad.

 

Wat wij vaak zien bij onze klanten is dat men te vaak hetzelfde mesje blijft gebruiken. Zeker in geval van de dure Gillette cartridge mesjes blijft men tegen beter weten in te lang door scheren. Scheren wordt op een gegeven ogenblik een dagelijkse ochtendmarteling. Niet fijn en onnodig. Na enkele scheerbeurten voel je dat het mesje niet snijdt maar meer gaat trekken aan de baardharen. Rondom de bakkebaarden en halsstreek voelt dit niet prettig. Je moet ook vaker heen-en-weer scheren en meer duwen voor een glad scheerresultaat. Er is ook meer kans op scheerwondjes en scheerirritaties, zoals een schraal branderig gevoel en rode vlekken.

 

Maar wanneer moet je nu stoppen? Volgens Gillette kan je een maand lang scheren met hetzelfde mesje. Helaas zegt men er niet bij hoe vaak. Onze ervaring is dat je prima gemiddeld 8 keer een multi-blade mesje kan gebruiken. Daarna wordt het steeds minder prettig scheren. Wij spreken regelmatig klanten die vertellen dat zij al na 3 scheerbeurten het Gillette of Wilkinson mesje weggooien. Er zijn ook mannen die aangeven dat zij makkelijk een hele maand scheren met één mesje. Afhankelijk van de kwaliteit van de double edge scheermesjes kan je 2 tot 7 keer goed scheren. De meest voordelige mesje gaan 2 scheerbeurten mee. De dure en kwalitatief betere mesjes worden pas bot na 7 scheerbeurten.

Lang geleden heb ik een keer voor mezelf bijgehouden hoe vaak je prima kan scheren met een double edge mesje. Onderstaande opsomming van de verschillende merken is uiteraard mijn persoonlijke ervaring:

  • Timor: 3
  • Dovo Merkur: 5
  • Mühle: 5
  • Personna: 6
  • Feather: 8

Wat moet je doen om zo lang mogelijk te blijven scheren met een scheermesje

De vraag is natuurlijk hoe kan je zo lang mogelijk prettig en glad blijven scheren met één mesje? Onderstaand enkele tips:

  • gebruik alleen scherpe mesjes;
  • ga eerst douchen en daarna scheren;
  • gebruik vooraf het scheren een pre shave;
  • vooraf het scheren het gezicht goed natmaken met lauwwarm water;
  • minimaal 1 minuut lang een goede scheerzeep of scheercrème met warm water en scheerkwast op de huid aanbrengen en opschuimen;
  • tijdens gebruik het scheermesje goed schoonspoelen;
  • na het gebruik het mesje grondig schoon spoelen en droog wrijven over een handdoek;
  • het scheermes ophangen in een houder;
  • het mesje beschermen door middel van een plastic beschermkapje.

Met behulp van de Razorpit (een Deense uitvinding van slimme commerciële jongens) kan je de scherpte van de multi-blade cartridge mesje langer behouden. Na elke scheerbeurt wrijf je het mesje over het rubber van de Razorpit. Hierdoor wrijf je de snede schoon en blijft het mesje langer scherp. Je kan het vergelijken met het polijsten van het open scheermes over het leer van de strijkriem.

Je kan ook het mesje na gebruik een paar keer heen-en-weer-wrijven over je handpalm. Let op, dat je wel van je af wrijft. Anders gaat het scherpe mesje 'happen' in je vel.

Scheertip
Hoe hou je voor jezelf goed bij hoe vaak je hebt geschoren met 1 mesje? Gebruik een gewone dobbelsteen (deze truc heb ik niet zelf bedacht maar komt van een zeer gewaarde klant van ons) om telkens bij te houden hoe vaak je het mesje hebt gebruikt. Na bijvoorbeeld #3 of #6 verwissel je het mesje. Of hanteer een vaste dag voor het verwisselen van het mesje, bijvoorbeeld de Maandag of de 1e van de maand.