Wat zit er in mijn baardolie?

Wanneer heb je een baardolie nodig?

Als je je barbier moet geloven of de verschillende baardmerken moet je altijd je baard insmeren met een baardolie. Hoe meer, hoe beter. Dat is natuurlijk deels onzin. Regelmatig krijgen wij vragen van onze klanten met baard: `Wat heb ik nu echt nodig voor mijn baard?' Het is ook best wel verwarrend want er is zoveel keuze van verschillende baardproducten, zoals baardolie, baardbalm, baardconditioner, etc..

Een baardolie gebruik je voor 2 dingen:

  1. verzorgen van de baard en de huid onder de baard;
  2. het stylen van de baard.

De huid onder de baard kan zeker in het begin een klein beetje irriteren, zoals rode vlekken, jeuk en een schilferige droge huid. Een baardolie voorkomt dit een klein beetje. Als je last hebt van een droge of pluizige baard dan heb je ook veel baat bij een olie. Een klein beetje zorgt ervoor dat het minder pluizig wordt. Je kan beter je baard in toom houden en stylen. Ook krijgt je baard een natuurlijke frisse glans. De baard wordt alleen maar mooier en mooier. Heb je een mooie lange en volle baard? Gebruik dan een baardolie eventueel in combinatie met een baardbalm. Gebruik vooral niet teveel baardolie. Je huid werkt als een 'spons'. Teveel olie wordt niet meer geabsorbeerd door de huid en blijft teveel op je huid plakken. En dat willen we niet.

Wat zijn de bestanddelen van een baardolie?

Alle baardoliën bestaan uit een mix van diverse essentiële plantaardige oliën. De geur van het product wordt bepaald door toevoeging van een blend van geurende essentiële oliën of een kant-en-klare-parfumolie. Deze parfumoliën (parfum of fragrances) bestaan meestal uit synthetische geurstoffen. Populaire en veel gebruikte essentiële oliën zijn bijvoorbeeld Sandelhout, Lavendel, Munt en Eucalyptus.

We hebben hier niet de intentie om een complete opsomming te laten zien. Het overzicht bestaat uit de meest voorkomende en belangrijkste bestanddelen.

Arganolie

Arganolie (Argania spinosa) komt van de vruchten van de Argania spinosa boom. Arganolie bevat lekker veel vetzuren, anti-oxidanten en vitamine E. Het wordt goed opgenomen door de baardharen. De haren worden hierdoor soepeler. Het zorgt ook voor een beschermend laagje op de haren. De vitamine E (tocopherol) stimuleren het huidherstellende vermogen. Dit voorkomt de huidirritaties onder je baard.  

Jojoba olie

Jojoba (Simmondsia chinensis) olie wordt gewonnen uit de zaden van de plant Simmondsia chinensis. Het bevat veel anti-oxidanten en vitamine E. Het heeft een hydraterende werking, wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en bevordert een zijdezachte huid. De chemische samenstelling lijkt veel op het talg van onze huid. Jojoba olie wordt ook toegevoegd aan de baardolie om het langer houdbaar te maken.

Druivenpitolie

Druivenpitolie (Vitis vinifera)  bevat Omega-zuren en anti-oxidanten, zoals vitamine E. Het is een lichte olie en wordt snel opgenomen door de huid. Hierdoor blijft de huid zacht en soepel. Het zorgt ervoor dat je huid minder snel verouderd. 

Amandelolie

Amandelolie (Prunus dulcis) wordt veel gebruikt in baardolie. Het zit barstensvol onverzadigde vetzuren, vitamine E, eiwitten en diverse mineralen, zoals magnesium, natrium en fosfor. Het reguleert het vochtgehalte van de huid en vermindert huidirritaties, zoals een droge of schilferige huid.

Perzikpitolie

Perzikpitolie (Prunus persica) is een lichte dunne olie en bevat veel onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Deze olie wordt snel geabsorbeerd door de huid en zorgt ervoor dat de huid lekker zacht aanvoelt.  

Castorolie

Castorolie is gemaakt van de vrucht van de wonderboom (Ricinus communis). Deze olie wordt al sinds de oudheid gebruikt voor vele medicinale en huidverzorgingstoepassingen. Het bevat Ricinolzuur (omega 9 vetzuur), omega 6 vetzuren en vitamine E. Het trekt water aan en houdt het ook vast. Hierdoor heeft het een sterk hydraterende en voedende werking. Castorolie maakt de baardharen soepeler waardoor het minder snel breekt of beschadigd. Het ondersteund de natuurlijke haargroei en het zorgt voor glans en volume. Je baard gaat mooi glanzen en wordt voller en voller. 

Bergamotolie

Bergamotolie komt van de citrusvrucht Citrus bergamia. Bergamotolie wordt veel gebruikt als geurolie in parfums. Het heeft een kenmerkende citrusgeur en wordt daarom ook veel gebruikt in baardoliën. 

Sandelhoutolie

Sandelhoutolie wordt gewonnen uit het hout van de Santalum album boom. Sandelhoutolie wordt veel gebruikt als geurolie in parfums. Het wordt veel toegevoegd in baardolie om de olie een heerlijk houtig en mannelijk geurtje te geven.

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie wordt gewonnen uit de zaden van  olievlas (Linum usitatissimum). Lijnzaad bevat omega 3-vetzuren, vezels, vitamine B1 en B2, magnesium, kalium, zink en calcium. 

Avocado olie

Avocado olie (Persea gratissima) bevat ook een hele mix van vitamines: A, E en D. Voor ieder wat wils. De Palmitinezuur in deze olie zorgt voor een super zachte huid onder je baard. Het is uitermate geschikt voor een droge, gevoelige en schilferige huid.