Welk scheermes moet ik gebruiken voor het scheren van mijn lichaamshaar?

Scheren van lichaamshaar is inmiddels dagelijkse routine

Veel klanten van ons zijn sportief bezig: hardlopen, zwemmen en racefietsen. Voor optimale sportprestaties op de fiets of in het water worden vaak been- en armharen geschoren. We hebben natuurlijk ook klanten die een beetje ijdel zijn. We zien dat het scheren van lichaamshaar een dagelijkse routine is geworden voor veel mannen. Goede verzorging gaat verder dan alleen maar je gezicht scheren of je baard trimmen. Het scheren van de oksels of de intieme delen is natuurlijk wel 'andere koek'.

Lichaamshaar bij de mens heeft volgens de wetenschap niet echt een duidelijke functie. Dus je zou kunnen zeggen: 'Hupsakee, eraf met dat haar!' Toch moet je wel een beetje oppassen met het scheren van de verschillende lichaamsonderdelen. De huid van je gezicht of je armen kan tegen een stootje. Maar de huid onder de oksels of van de geslachtsdelen is toch wel gevoelig en kwetsbaar.

Als je besluit om alles eraf te scheren doe het dan voorzichtig en met beleid. En gebruik het juiste scheergereedschap voor elk type lichaamsonderdeel. In deze blog vertellen we per lichaamsonderdeel hoe je het beste kan scheren, welke scheermes het handigste is en wat de voordelen zijn van het type scheermes. 

Scheren van armen en benen

Je armen en benen bevatten veel haar. De haren zijn dunner vergeleken met de baardharen. De huid van armen en benen is redelijk stevig en kan wel wat hebben. Toch is het wel handig en prettig om de huid vooraf het scheren goed nat te maken en vooraf het scheren in te smeren met een transparante scheergel. Scheergel kan je makkelijk met de vingers aanbrengen en verdelen. Het beschermt de huid en zorgt voor een glijfilm. Het mes glijdt beter en soepeler over de huid. Omdat een scheergel transparant is zie ook goed waar en hoe je moet scheren.

De safety razor is uitermate geschikt om de armen en benen glad te scheren. De voordelen van het veiligheidsscheermes zijn:

  1. Makkelijk te hanteren;
  2. Sommige safety razors hebben een lang handvat van 10 tot 12 cm. Hierdoor kun je ook goed de onderbenen glad scheren;
  3. Scheermessen raken snel verstopt door de dunne haren. De scheerkop van de safety razor kan je makkelijk schoonspoelen tijdens het scheren.

De volgende veiligheidsscheermessen hebben een (extra) lang handvat:

  1. Feather double edge safety razor instelbaar DER-A
  2. Feather double edge safety razor Popular vlindersluiting
  3. Merkur 23C double edge safety razor
  4. Merkur 24C double edge safety razor XL-lang handvat
  5. Muhle R89 Grande double edge safety razor Chroom
  6. TIMOR double edge safety razor matchroom 100mm handvat

Na het scheren heb je wellicht last van een droge of schilferige huid bij de benen of armen. Gebruik dan in dit geval een verzorgende en hydraterende moisturiser of bodylotion.

Scheren van de borst

Ook de borst kan veel haar bevatten. De borsthuid is dun, kwetsbaar en gevoelig. Voor het prettig en efficiënt glad scheren van de borst kan je het beste een safety razor gebruiken. Heb je een gevoelige huid gebruik dan een transparante scheergel of een kant-en-klare-scheerschuim uit een bus. Deze scheerproducten kan je makkelijk met de vingers aanbrengen en verdelen. Ook hier is het grote voordeel van een scheergel dat je de huid beschermt en goed kan zien hoe en waar je moet scheren.

De safety razor is geschikt voor het scheren van de borstharen. De voordelen van het veiligheidsscheermes zijn:

  1. Makkelijk te hanteren;
  2. Scheermessen raken snel verstopt door de dunne haren. De scheerkop van de safety razor kan je makkelijk schoonspoelen tijdens het scheren;
  3. In geval van een kwetsbare huid kan je eventueel mild scherpe double edge scheermesjes gebruiken.

Omdat de borsthuid kwetsbaar is moet je tijdens het scheren geen druk uitoefenen. Voor de borst adviseren wij om een licht scheermes te gebruiken met een kort handvat:

  1. Boker double edge safety razor gesloten kam vlindersluiting
  2. Edwin Jagger DE86 double edge safety razor zwart chroom
  3. Merkur 30C double edge safety razor
  4. Merkur 34C double edge safety razor
  5. TIMOR double edge safety razor matchroom 80mm handvat

Na het scheren heb je wellicht last van een droge of branderig gevoel bij de borst. Vermijd alcoholhoudende verzorgingsproducten. Ga na het scheren ook geen cologne of parfum op de borsthuid spuiten. Gebruik in dit geval een verzorgende en hydraterende moisturiser of bodylotion. 

Scheren van de oksels

Scheren van de oksels is lastig. Oksels zijn hol en de huid is gevoelig. Ook hier de huid natmaken en goed beschermen met een transparante scheergel. Als je gaat scheren strek dan je arm naar boven waardoor de holte iets minder hol wordt en de huid iets strakker wordt getrokken.

Sommige scheergels bevatten menthol of eucalyptus. Deze toegevoegde bestanddelen kunnen wellicht de huid onder de oksels irriteren.

Voor de oksels adviseren wij om het gewone 3-blade of 5-blade cartridge scheermes van bijvoorbeeld Gillette of Raz*War te gebruiken. De voordelen van het multiblade scheermes zijn:

  1. Omdat de scheerkop mee kan bewegen of scharnieren kan je beter in een holte de huid glad scheren
  2. De scheerkop heeft afgeronde hoeken en een brede beschermrand rondom de mesjes. Hierdoor heb je minder kans op scheerwondjes of irritaties aan de zijkant van de okselholte.

Na het scheren moet je oppassen met deodorants. De huid is gevoelig en de geurbestanddelen of alcohol in deo's kunnen deze huid irriteren. Gebruik eventueel een neutrale deodorant voor de gevoelige huid. De deodorant van het Zweedse Recipe for Men is geschikt voor de gevoelige of geïrriteerde huid.

Het beste kan je na het scheren een klein beetje talkpoeder gebruiken. Het voordeel van talkpoeder is dat je het makkelijk kan aanbrengen. Talkpoeder verzacht en vermindert eventueel het licht branderige gevoel na het scheren. En het zorgt voor een beschermlaagje.

 

Scheren van de schaamstreek

Scheren van het schaamhaar en de testikels is wel het lastigste van alle lichaamsonderdelen. Je hebt geen goed zicht onderin en de huid is dun en kwetsbaar. De ronde vormen maken het ook niet makkelijker om het te scheren. Wees voorzichtig met het scheren van je kroonjuwelen. Scheer maximaal één keer per week je schaamstreek. Voordat je begint moet je wellicht het overtollige haar weghalen met een trimmer. Als je dat niet doet raakt je scheermes continue verstopt. Je kan het beste scheren onder de douche met lauwwarm water. Gebruik een klassieke scheercrème of een transparante scheergel voor optimale bescherming. Gebruik zoveel mogelijk ongeparfumeerde scheerproducten. Geurbestanddelen in bijvoorbeeld scheerschuim kunnen de huid irriteren.

Sommige scheergels bevatten menthol of eucalyptus. Deze toegevoegde bestanddelen kunnen wellicht de huid rondom de schaamstreek irriteren.

Voor de schaamstreek adviseren wij om het gewone multiblade cartridge scheermes van bijvoorbeeld Gillette of Raz*War te gebruiken. De voordelen van het multiblade scheermes zijn:

  1. Omdat de scheerkop mee kan bewegen of scharnieren kan je beter in een holte de huid glad scheren;
  2. De scheerkop heeft afgeronde hoeken en een brede beschermrand rondom de mesjes. Hierdoor heb je minder kans op scheerwondjes;
  3. Omdat het scheermesje 3 of 5 mesjes bevat heb je een gelijkmatige drukverdeling op de huid.

Na het scheren de huid droog deppen met een schone handdoek. Na het scheren kan je het beste een klein beetje ongeparfumeerde of neutrale aftershave balm zonder alcohol of talkpoeder gebruiken.

Nog even enkele adviezen voor het scheren van de schaamstreek:

  1. Maximaal één keer per week scheren;
  2. Gebruik neutrale en ongeparfumeerde scheerproducten;
  3. Geen druk uitoefenen met het scheermes op de huid;
  4. Bij irritaties stoppen met scheren.