De beste scheermesjes voor mannen

Wat zijn de beste scheermesjes?

Regelmatig vragen klanten aan ons: 'Wat zijn nu de beste scheermesjes?' Daar kunnen we heel kort in zijn: 'De beste scheermesjes bestaan niet.' Elke huid en baard verschilt per man. De keuze is natuurlijk zeer persoonlijk. Sinds mannen zich scheren zijn ze altijd op zoek naar het meest optimale scheermesje. Mannen houden van testen en proberen. Het is onze eeuwige zoektocht naar de perfecte scheerbeurt. De moderne man heeft gedurende zijn scheerleven al diverse mesjes geprobeerd. Per man liggen er gemiddeld 2 verschillende type scheermessen op zijn planchet. In deze blog hebben we het over de voordelen en nadelen van de diverse type scheermesjes.

Wat moet een scheermesje doen?

Wat zijn de belangrijkste aspecten van het scheermes en de bijbehorende scheermesjes? Met andere woorden: 'Wat moet een scheermesje doen en waar moet je opletten bij de keuze van het juiste scheermesje?' We hebben het we even op een rij gezet:

  • scherp;
  • comfort;
  • duurzaamheid;
  • hygiëne;
  • toepasbaarheid;
  • prijs.

Scherp

In eerste instantie moet natuurlijk het mesje voldoende scherp zijn om de baardharen door midden te kunnen klieven. Dat klinkt logisch. Maar je hebt scherp en scherp. En uiteraard is dit ook weer persoonlijk. Dit is afhankelijk van type baard en huid. Mild scherpe mesjes hebben moeite met stugge of zware baardgroei. Maar zijn wellicht wel meer geschikt voor het vlasbaardje of de gevoelige huid. Zeer scherpe mesjes zijn geschikt voor de zware baard maar minder geschikt voor de gevoelige huid. Welk scheermes bij jou past is jouw keuze.

Comfort

We zeggen hier altijd: 'Je huid is er niet voor gemaakt om er met een mes over heen te gaan.' Het scheermesje moet wel prettig over je huid glijden. Eigenlijk moet je het niet voelen tijdens het scheren. Dit is tevens afhankelijk van de juiste scheertechniek. Uiteraard, helpt een goede beschermende scheerschuim ook daarbij.

Een scheerbeurt is pas perfect als het scheermes efficiënt glad scheert zonder enige irritaties.

Duurzaamheid

Je hebt er natuurlijk niets aan als je het na één keer gebruik alweer moet weggooien. Eenmaal gebruiken én meteen weggooien is zonde, kostbaar en natuurlijk niet milieuvriendelijk.

Na elk gebruik zal het mesje botter en botter worden. Op een gegeven ogenblik snijdt het niet meer maar trekt het aan de baardharen. Zodra het mesje gaat trekken is het niet meer bruikbaar. Te lang door gaan zorgt voor een pijnlijke scheerbeurt en meer kans op irritaties. Hoe lang je kan scheren met één mesje verschilt per type of merk. Hoe lang je kan door scheren is ook afhankelijk van type baardhaar en scheertechniek.

Hygiëne

Hiermee bedoelen we dat in hoeverre je het mesje tijdens en na gebruik makkelijk en grondig kan reinigen. Hierdoor blijft het mesje langer scherp, scheert het comfortabeler en het is uiteraard hygiënischer in gebruik. Je hebt er niets aan als je na gebruik het mesje niet goed kan schoonmaken. Het is gewoon niet fris.

Toepasbaarheid

Elke toepassing heeft zijn eigen gereedschap. Mannen scheren of hun gehele gezicht glad of alleen de baardcontouren. Veel mannen scheren ook regelmatig hun hoofdhuid kaal. Sommige mesjes zijn meer geschikt voor het scheren van het gezicht. Andere mesjes zijn weer iets meer geschikt voor het strak scheren van de baardranden.

Prijs

In 2013 werd in het TV-programma 'De Rekenkamer' onderzocht wat de daadwerkelijke productie- en materiaalkosten zijn van één cartridge multi-balde mesje. Het ging om de kosten van bijvoorbeeld een Gillette of Wilkinson scheermesje. Tot ieders verbazing bleek dat uiteindelijk de kosten voor een mesje ongeveer 10 eurocent kost. Terwijl deze moderne mesjes in de drogisterij of supermarkt per stuk 4 tot 5 Euro kosten. Er wordt dan ook veel steen en been geklaagd over de veel te dure scheerproducten van deze bekende merken. Kortom, de prijs van een mesje is dan ook super belangrijk.

Welke scheermesjes moet je kopen?

De keuze is reuze. Er zijn diverse soorten scheermesjes. Welke voor jou het beste is? Dat bepaal jezelf. Dit is afhankelijk van jouw huid en baard. Heb je een normale stevige huid of een hele droge en gevoelige huid? Heb je een dun vlasbaardje of een stugge baardgroei met knetterharde baardstoppels. Scheer je dagelijks of een paar keer per maand? Tenslotte, scheer je je gehele gezicht of heb je een baard en gaat het om de baardcontouren?

Onderstaand een opsomming van de verschillende type scheermesjes:

De voordelen en nadelen van een multi-blade cartridge scheermesje

Onze ervaring is dat deze mesjes gemiddeld scherp zijn. Dat is ook wel logisch want er zitten tenslotte 3 tot 5 blades in het scheermesje en het moet natuurlijk geschikt zijn voor elke type huid en baard. De grote fabrikanten zorgen er wel voor dat zoveel mogelijk mannen deze multi-blades gaan gebruiken. 

Omdat er veel mesjes inzitten heb je een consistente egale drukverdeling op de huid. Hierdoor scheren de multi-blades comfortabel glad. Een veel gehoorde klacht is dat teveel mesjes tegelijkertijd over je huid tot scheerirritaties kan leiden.

Muhle Gillette Fusion scheermes

Muhle scheerset met scheermes en scheerkwast

Dit type mesje is niet duurzaam. Het bevat veel verschillende materialen, zoals metaal, plastic en rubber. Hierdoor is het lastig om te recyclen. Omdat de mesjes zeer dicht op elkaar zitten krijg je al snel dat er veel prut tussen in gaat zitten. Het is dan ook lastig om het opgehoopte vuil er tussen uit te spoelen. Eigenlijk zijn deze mesjes geschikt voor het scheren van het gehele gezicht en minder voor het strak scheren van de baard. Door de beschermende randjes rondom de mesjes kun je niet goed zien hoe deze langs de baardcontouren scheren.

Gillette scheermesje

Voordelen:

  • scheert makkelijk, comfortabel en glad;
  • geschikt voor elk type huid en baardhaar;
  • geschikt voor het scheren van de hoofdhuid
  • gevarieerd aanbod van verschillende merken;
  • aantal scheerbeurten per mesje loopt uit een van enkele malen tot en met 20 keer;
  • het verwisselen van de scheermesjes gaat makkelijk en veilig;
  • gebruikte mesjes kunnen veilig worden opgeborgen in een cartridge.

Nadelen:

  • zeer prijzig; de Gillette en Wilkinson scheermesjes kosten tussen de € 3,- en € 5,- per stuk;
  • geen universeel systeem; de 3-blade en 5-blade scheermesjes hebben hun eigen handvat: bijvoorbeeld het Mach3 mesje klikt niet op een Fusion handvat en andersom;
  • minder geschikt voor het scheren van de snor en baard;
  • meer kans op scheerirritaties en ingegroeide baardharen omdat het ene mesje het baardhaartje enigszins eruit trekt terwijl de andere mesjes het eraf scheert;
  • niet duurzaam door het gebruik van diverse materialen in de mesjes.

Voordelen en nadelen van de double edge scheermesjes

Zoals we vaker hebben verteld stappen veel mannen over naar het double edge scheersysteem. De safety razor is razend populair aan het worden. Wereldwijd scheren meer dan een miljard mannen met het veiligheidsscheermes.

double edge scheermesje

Men stapt over omdat de losse mesjes zeer voordelig zijn. Het scheert prima, comfortabel en glad. Vergeleken met de multi-blades minder vervelende scheerirritaties, zoals ingegroeide baardharen en branderige schrale vlekken.

Het is wereldwijd een universeel systeem. Alle double edge mesjes van de verschillende merken en fabrikanten passen in alle scheermeshouders. Er is een enorm aanbod met verschillende scheereigenschappen: van mild en medium tot 'agressief' scherp. Hierdoor is er altijd wel een mesje te vinden dat geschikt is voor jouw huid en baard. Dit zorgt uiteindelijk voor meer scheercomfort en minder irritaties tijdens en na het scheren.

double edge scheermesje in safety razor

double edge scheermesjes

Dit type mesje is zeer duurzaam en milieuvriendelijk. De mesjes bestaan alleen uit een legering van metalen. Hierdoor is het makkelijk te recyclen voor de afvalverwerkingsindustrie. Tijdens het scheren kan het heel eenvoudig en vlot worden gereinigd. Even het mesje uit de scheerkop halen, schoon spoelen onder stromend water en klaar is kees. 

Deze mesjes zijn geschikt voor het scheren van het gehele gezicht en de baardcontouren. Veel mannen met baard zijn zeer enthousiast over het double edge mesje. Tijdens het scheren van de baardranden heb je veel beter zicht op waar het mesje zit en hoe het langs de randjes scheert.

Muhle safety razor

Voordelen:

  • scheert makkelijk, comfortabel en glad;
  • zeer voordelig, losse double edge scheermesjes kosten gemiddeld € 0,30 per stuk;
  • geschikt voor elk type huid en baardhaar;
  • zeer gevarieerd aanbod van verschillende merken;
  • zeer geschikt voor het scheren van de snor, baardcontouren en bakkebaarden;
  • wereldwijd universeel scheersysteem: de verschillende merken double edge scheermesjes passen op elk type safety razor;
  • zeer gevarieerd aanbod van double edge scheermesjes met verschillende scheereigenschappen: van mild en medium tot en met extreem scherp;
  • aantal scheerbeurten per mesje loopt uit een van enkele malen tot en met 10 keer;
  • verwisselen van de mesjes gaat makkelijk en redelijk veilig;
  • gebruikte mesjes kunnen veilig worden opgeborgen in een dispenser of cartridge;
  • zeer duurzaam scheersysteem: de losse mesjes zijn enkel van metaal en recyclebaar.

Nadelen:

  • minder geschikt voor het scheren van de hoofdhuid;
  • niet alle double edge scheermesjes zitten in een handige dispenser;
  • door het enorme aanbod van houders en mesjes is het even zoeken naar de juiste combinatie.

 

Voordelen en nadelen van de single edge scheermesjes

Het single edge scheermesje is hetzelfde als het double edge mesje. Deze mesjes hebben alleen één snijvlak in plaats van twee. Dit type mesjes is geschikt voor het shavette scheermes. Het past perfect in dit type barberscheermes.

 Single edge scheermesjes

Ook deze losse mesjes zijn zeer voordelig. Het scheert comfortabel en glad. Vergeleken met de multi-blades minder vervelende scheerirritaties, zoals ingegroeide baardharen en branderige schrale vlekken. De meeste mesjes passen goed in de meeste shavette scheermessen.

shavette scheermes

Dit type mesje bestaan alleen uit metaal en zijn zeer duurzaam en milieuvriendelijk. Tijdens het scheren kan makkelijk het mesje worden schoon gemaakt. Deze mesjes zijn geschikt voor het scheren van het gehele gezicht en de baardcontouren. Het shavette scheermes wordt veel gebruikt door barbiers voor het scheren van de baard.

Voordelen:

  • scheert makkelijk, comfortabel en glad;
  • zeer voordelig, losse double edge scheermesjes kosten gemiddeld € 0,10 per stuk;
  • geschikt voor elk type huid en baardhaar;
  • gevarieerd aanbod van verschillende merken;
  • zeer geschikt voor het scheren van de snor, baardcontouren en bakkebaarden;
  • wereldwijd universeel scheersysteem: de verschillende merken passen in het shavette scheermes;
  • gevarieerd aanbod van double edge scheermesjes met verschillende scheereigenschappen: van mild en medium tot en met extreem scherp;
  • aantal scheerbeurten per mesje loopt uit een van enkele malen tot en met 10 keer;
  • verwisselen van de mesjes gaat makkelijk en redelijk veilig;
  • gebruikte mesjes kunnen veilig worden opgeborgen in een dispenser of cartridge;
  • zeer duurzaam scheersysteem.

Nadelen:

  • minder geschikt voor het scheren van de hoofdhuid;
  • niet alle double edge scheermesjes zitten in een handige dispenser;
  • door het enorme aanbod van houders en mesjes is het even zoeken naar de juiste combinatie. 

Voordelen en nadelen van de snor- en baardscheermesjes

Dit kleine scheermesje is eigenlijk een buitenbeentje. Het past alleen in het speciale mini scheermes voor het precisiescheren van ingewikkelde snor- en baardcontouren. De Duitse fabrikant Dovo Merkur produceert dit scheermes.

snor en baard scheermessnor en baard scheermesje