Kan ik ook gewone shampoo voor mijn baard gebruiken?

Waarom heb je baardshampoo's?

Als je je baard laat staan dan komt natuurlijk ook de verzorging ervan om de hoek kijken. Veel onderhoud aan je baard kan je zelf doen. Voor strak baardmanagement moet je wel de juiste baardspullen gebruiken. Baardolie gebruik je voor het verzorgen van de huid onder de baard. Baardbalm is handig voor het stylen en in vorm houden van de volle baard. Wij zeggen hier altijd: 'Wat je erin doet, moet er ook weer uit.' Om je baard mooi schoon en fris te houden moet je regelmatig je baard reinigen met een baardshampoo. Veel klanten vragen aan ons: 'Baardshampoo, moet dat? Kan je niet gewoon gewone shampoo gebruiken?' In deze blog vertellen we waarom speciale baardshampoo's beter zijn voor je gezichtshuid én je baard. 

Waarom is een baardshampoo beter voor je baard?

Wat is shampoo en wat zit erin? In gewone haarshampoo's zitten oppervlakteactieve bestanddelen die talg, dode huidcellen, zweet en vuil op de hoofdhuid en in je haar verwijderen. Vaak bevatten deze haarprodukten ook synthetisch geur- en kleurstoffen. Wat je veel tegen komt zijn sodium lauryl sulfaat (SLS) en sodium laureth sulfaat (SLES). Beide zijn synthetische detergenten. SLS en SLES reinigen heel goed het haar en zorgen voor lekker veel schuim. Oliën, vetten en talg lossen op in combinatie met water en SLS of SLES.

Het grote nadeel van deze bestanddelen is dat het naast talg en vuil ook makkelijk de natuurlijke oliën in je huid en haar weghalen. Als je regelmatig gewone shampoo's gebruikt ga je merken dat je baard droog en stug gaat voelen. Ook kun je last krijgen van een droge, schilferige en vochtarme gezichtshuid. Veel shampoo's bevatten synthetische geurstoffen. Ook deze bestanddelen kunnen de wellicht de licht geïrriteerde of gevoelige huid onder de baard verder irriteren.

Guardenza baardshampoo 

De meeste baardshampoo's of beardwashes zijn speciaal ontwikkeld om je huid en baard te reinigen, verzachten en te hydrateren. Deze baardverzorgingsprodukten bevatten geen kunstmatige stoffen zoals SLS maar bestaan voornamelijk uit natuurlijke ingrediënten. In plaats van SLS bevatten enkele baardshampoo's zogenaamde natuurlijke saponinen, zoals zeephout extract. Saponinen hebben een reinigende en schuimende werking.

Onderstaand een opsomming van de belangrijkste natuurlijke bestanddelen van baardshampoo's:

  1. Zeephout extract - reinigende werking en anti-inflammatoire en antioxiderende eigenschappen
  2. Aloë vera - verzorgende en huidherstellende werking
  3. Xanthaangom - emulgator en verdikkingsmiddel
  4. Ricinus communis (Castorolie) - hydraterende en voedende werking
  5. Quillaja saponiaria - bevat zogenaamde saponinen (zeepstoffen) met reinigende en hydraterende eigenschappen
  6. Juniperus virginiana (Cederhoutolie) - pijnstillende-, ontsmettende- en ontstekingsremmende eigenschappen
  7. Moringa extract - bevat veel vitamines (vitamine A, B1, B2, B3, B6 en C) en heeft een voedende werking
  8. Arganolie - bevat vetzuren, anti-oxidanten en vitamine E. Het wordt goed opgenomen door de baardharen. Het verzacht de haren en zorgt voor een beschermend laagje. Vitamine E stimuleert het huidherstellende vermogen van de huid.

In het begin van je baard kun je last hebben van een droge schilferige huid en rode jeukerige plekken onder de baard. In geval van een gevoelige huid of huidirritaties kun je beter zoveel mogelijk geurstoffen vermijden. Veel baardshampoo's bevatten weinig tot geen synthetische geurstoffen. In veel gevallen worden essentiële oliën gebruikt voor het geurtje. Heel populair zijn Eucalyptusolie, Muntolie, Bergamotolie, Sandelhoutolie en Cederhoutolie.

Kortom, baardverzorging is niet compleet zonder baardshampoo. Het verzorgen van je baard begint en eindigt met deze speciale shampoo's. Na het reinigen van de baard verzorg je je huid met baardolie en breng je het weer in vorm met een baardbalm. Gedurende de dag wordt je baard vuil door eten, stof en luchtvervuiling. Aan het einde van de dag of na enkele dagen moet je je baard weer reinigen. Dit zorgt uiteindelijk voor een mooie frisse en gezonde baard.