10 beste scheerscenes in films

Klassiek natscheren is mannelijk, spannend en sexy

Voor veel mannen is scheren een dagelijkse ochtendroutine. Een ritueel waar je niet altijd bij stil staat. Tsja, in de ochtend ben je nog niet 100% wakker. Scheren doet men vaak op de 'automatische piloot'. Even een wolk schuim op het gezicht doen en snel met het scheermes volgens je vaste scheerbanen scheren. Schoonspoelen, after shave en 'klaar is Kees'. Hoe anders is dat vaak in films. In films weten acteurs het scheren 'lading' te geven. Scheren is een kunstzinnige uiting. In veel gevallen gaat het uiteraard om klassiek natscheren: scheerschuim, scheerkwast en scheermes. Klassiek natscheren is een ritueel. Het is op en top mannelijk, spannend en sexy. We hebben 10 leuke, fantastische en bekende scheerscenes in kaart gebracht.

Waarom is klassiek natscheren mannelijk, spannend en sexy

Filmmakers kiezen meestal voor het klassieke natscheren. Waarom? Het is nog steeds in deze moderne tijd een typisch mannelijk ritueel. Met een scherp scheermes over je gezichtshuid scheren is een vaardigheid en vergt beheersing. Scheren is ook een intiem moment voor jezelf. Na het scheren is de man glad, fris en verzorgd. Klaar voor de strijd. Vrouwen vinden scheren en scherende mannen spannend en sexy. Het is een mannelijke activiteit en omdat de man op dat moment even heel kwetsbaar is. Tevens roept het sterke associaties op met hun eigen kindertijd: als jong meisje naast je scherende vader staan. Het geeft ze een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Mississippi Burning, 1988, Gene Hackman

Deze spannende biografische thriller speelt zich af in de jaren '60 in het diepe Zuiden van de USA. 2 FBI-agenten doen onderzoek naar de verdwijning van 3 burgerrechtenactivisten. Zij worden geconfronteerd met racisme en stuiten op veel weerstand van de lokale politie. FBI-agent Rupert Anderson (Gene Hackman) ontmoet de corrupte hulpsheriff Clinton Pell (Brad Dourif) in een barbershop. De hulpsherrif wordt op dat moment geschoren door de barbier. Gene Hackman neemt het open scheermes over van de barbier en drukt het scheermes op de wang en keel van de hulpsherrif. Hij waarschuwt de sherrif dat hij het onderzoek niet moet tegenwerken.

In deze scene wordt een open scheermes gebruikt. Wat opvalt is dat de barbier op de wangen van zijn klant meteen begint te scheren tegen de baardgroeirichting in. Meestal begin je op de wangen te scheren met de haargroeirichting mee.

Het open scheermes wordt hier als gevaarlijk wapen ingezet; het scheermes dwingt respect af. Natscheren met een scheermes op je huid is een vaardigheid en vergt beheersing.

 open scheermes

The Great Dictator, 1940, Charlie Chaplin

Deze satirische film van Charlie Chaplin speelt zich af vlak voor de 2e Wereldoorlog. Het is een parodie op de dictator Adolf Hitler. Charlie Chaplin speelt 2 hoofdrollen, namelijk de dictator en een Joodse kapper. Omdat beide figuren sprekend op elkaar lijken worden deze aan het einde van de film per ongeluk verwisseld. De Joodse kapper wordt gezien als de dictator. Dit zorgt voor verwarring als hij tenslotte voor een groot publiek een toespraak moet houden. 

Halverwege de film heb je een fantastische scene waarin de kapper een klant scheert met scheerkwast en open scheermes. In deze scene wordt op het ritme van de muziek alle stappen van het scheren uitgevoerd.

In deze tijd gebruikte barbiers nog echte open scheermessen. Tegenwoordig wordt er in barbershops alleen nog geschoren met shavette scheermessen of een gewoon scheermes. Charlie Chaplin heeft heel gekeken naar de scheermethode van barbiers. De barbier begint eerst met het maken van scheerschuim in een scheerkom. Helaas wordt niet getoond of hij een scheerzeep of scheercrème gebruikt. Hij brengt het aan met de scheerkwast en zijn handen. Vervolgens slijpt hij het scheermes even over een wetsteen en daarna polijst hij het over de scheerriem. Zeer vlot en vakkundig scheert hij zijn klant. Na het scheren een snelle after shave splash. Blijkbaar was vroeger ook 'tijd is geld'.

In deze scene willen de makers tonen dat het vak als barbier een respectabel en nobel ambacht is.

Tootsie, 1982, Dustin Hofmann

In deze komische film speelt Dustin Hofman een gefrustreerde en veeleisende acteur, Michael Dorsey. Als mannelijke acteur lukt het hem niet om werk te vinden. Hij besluit om zich te transformeren tot vrouw om een rol te krijgen in een soapserie. Het lukt hem om als vrouw de hoofdrol te spelen in deze soap. De figuur Dorothy in deze serie wordt zo populair dat de regisseurs besluiten om zijn contract met nog een jaar te verlengen. Dit levert natuurlijk hilarische situaties op. Hij wordt verliefd op Julie Nichols (Jessica Lange), een van zijn vrouwelijke medespelers in deze soap. De vader van Julie wordt ook verliefd op Dorothy.

Hij is urenlang bezig om zich op te maken en om te kleden tot vrouw. In een scene zie je Dustin Hofman als Dorothy in bad zijn benen te scheren. Het laat goed zien hoeveel werk het is om als man je elke ochtend te scheren en verzorgen. 

James Bond/Live And Let Die, 1973, Roger Moore

In deze film zit Roger Moore als James Bond in bad zich te scheren met en multiblade cartridge scheermes en kant-en-klare scheerschuim uit een spuitbus. Op dat moment kruipt een giftige slang via een luikje naar binnen. Na het scheren staat hij zijn sigaar te roken en ziet hij de slang in zijn spiegel. Hij grijpt snel een spuitbus met waarschijnlijk haarlak en zijn brandende sigaar en verbrandt de slang ter plekke.

Het is jammer dat James Bond zich scheert met een scheerschuim uit een spuitbus. Als je goed kijkt gaat het om scheerschuim van het merk Schick. Waarschijnlijk gaat het hier om productplacement van dit merk. Het is onduidelijk wat er precies in de bus met haarspray zit. Maar het is in ieder geval wel zeer brandbaar.

Deze scene laat zien dat scheren een moment voor jezelf is en dat je niet moet worden gestoord tijdens je ochtendritueel.

James Bond/Skyfall, 2012, Daniel Craig en Naomi Harris

In deze film staat Daniel Craig voor de spiegel met scheerkwast. Op een gegeven ogenblik staat Moneypenny (Naomi Harris) in de badkamer. James Bond gaat verder met scheren en grijpt zijn open scheermes. Moneypenny is wel gecharmeerd dat hij zich op de klassieke manier scheert. Zij neemt het scheermes over van James Bond en gaat hem vervolgens scheren.

Voor de actrice Naomi Harris was het de eerste keer dat zij een man ging scheren met een open scheermes. Zij heeft vooraf enkele praktijklessen gevolgd van een barbier (de vader van haar kapper). Ze heeft veel geoefend op ballonnen en op enkele mannelijke crewleden. Tijdens het scheren van Daniel Craig was zij een beetje zenuwachtig. Gelukkig had iedereen vertrouwen in haar.

In het begin gebruikt James Bond een klassieke scheerkwast van zilverspits dassenhaar. Het gaat waarschijnlijk om een Engelse scheerkwast. Helaas zie je niet of hij scheerzeep of scheercrème in de scheerkom gebruikt. Wat wel opvalt is dat hij met een draaiende beweging het schuim aanbrengt op de wangen en kin. Het open scheermes is een 5/8" mes met een houten handvat. Het is niet zichtbaar om welke merk het gaat. Wellicht gaat het om een DOVO scheermes.

In deze scene laten de makers vier aspecten van het scheren zien:

  1. scheren is een mannelijk ritueel;
  2. de kwetsbaarheid van de man;
  3. klassiek natscheren is erotisch;
  4. dames waarderen mannen die klassiek natscheren.

North by Northwest, 1959, Cary Grant

In deze spannende klassieker speelt Cary Grant de charmante reclameman Roger O. Thornhill. Roger wordt per ongeluk aangezien voor een geheim agent. Hij wordt ontvoerd door twee gewapende mannen en meegenomen. Er volgen diverse vluchtscenes. Heel beroemd is de scene dat hij in een maisveld achterna wordt gezeten door een laag vliegend sproeivliegtuig. Hij wordt o.a. gezocht door de politie. Om te voorkomen dat hij wordt herkend door de politie staat hij in een openbaar toilet- en wasruimte zich te scheren. Hij gebruikt extra veel scheerschuim om op die manier niet te worden herkend. Hij gebruikt hierbij een reisscheerkwast en mini safety razor.

De reisscheerkwast is een klassieke scheerkwast van dassenhaar. Het veiligheidsscheermes heeft een scheerkop van metaal en kunststof. De man naast Cary Grant scheert zich met een open scheermes.

Deze komische scene laat zien dat je onder elke omstandigheid of situatie jezelf moet kunnen scheren.

 

 

The Untouchables, 1987, Robert De Niro

In deze fantastische maffiafilm spelen enkele topacteurs, Kevin Costner, Sean Connery, Andy Garcia en Robert De Niro. Robert De Niro speelt Al Capone. Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eliot Ness tijdens de 'drooglegging' in de jaren '30 in Amerika. Kevin Costner en Sean Connery spelen respectievelijk de agenten Eliot Ness en Jimmy Malone. In de scheerscene zit Al Capone relax en comfortabel in de scheerstoel in de barbershop. Hij wordt omringd door mannelijke journalisten die hem interviewen en diverse vragen stellen. Tijdens het scheren met open scheermes snijdt de barbier per ongeluk in zijn wang. De legendarische woorden van Al Capone tijdens deze scene: 'You can get further with a kind word and a gun. Than you can with just a kind word.'

Al Capone ondergaat een luxe Italian Shave. Zijn barbier begint eerst met natte warme doeken. Het scheerschuim wordt aangebracht met een XL-formaat scheerkwast van dassenhaar. Het handvat is van verchroomd metaal. Het open scheermes heeft een 5/8" scheerblad en een handvat van ivoorwit kunststof. De punt van het lemmet is een zogenaamde barbertip of barber's notch. Het is helaas niet zichtbaar om welk merk het gaat. Wat opvalt is dat Robert De Niro al behoorlijk glad geschoren lijkt voordat hij wordt geschoren door de barbier.

barbertip of barber's notch.

Deze scene laat vier aspecten zien:

  1. natscheren is een mannelijke aangelegenheid;
  2. het open scheermes dwingt respect af;
  3. goed scheren is een vaardigheid en vergt beheersing;
  4. tijdens het scheren moet je altijd rustig blijven.

High Plains Drifter, 1973, Clint Eastwood

High Plains Drifter is een Amerikaanse westernfilm uit 1973 geregisseerd door Clint Eastwood. Clint Eastwood speelt de hoofdrol als reiziger. Hij is op doorreis en komt terecht in het mijnwerkersstadje Lago. Bij de lokale barbershop laat hij zich scheren. Tijdens het scheren wordt hij lastiggevallen door drie mannen. Er vindt een worsteling plaats en vervolgens schiet de reiziger de drie mannen dood.

De barbier in deze film is een schuchter en kruiperig mannetje. Hij gebruikt een open scheermes. Voordat hij begint wordt het scheermes gepolijst over een lederen scheerriem. Hij biedt aan om eventueel na het scheren Eau de Lilac te gebruiken. Blijkbaar was dit reukwater zeer populair in die tijd in het Wilde Westen. Het scheerschuim zit in een grote mok en wordt aangebracht met een scheerkwast. Het is niet duidelijk om wat voor scheerkwast het gaat. Wat opvalt is dat hij het scheerschuim zeer slordig aanbrengt. Het open scheermes heeft een 6/8" lemmet. Het is helaas niet zichtbaar om welk merk het gaat.

Ook deze scene laat zien dat scheren een moment voor jezelf is en dat je niet moet worden gestoord tijdens het scheren. Een beroerde scheerbeurt kan slecht aflopen.

Phenomenon, 1996, John Travolta en Kyra Sedgwick

Phenomenon is een Amerikaanse romantische film met in de hoofdrol John Travolta als George Malley. George is automonteur, een beminnelijke en eenvoudige man woonachtig in een klein provinciestadje. Hij is verliefd is op een alleenstaande moeder, Lace Pennamin (Kyra Sedgwick). Op een gegeven ogenblik wordt hij getroffen door een mysterieus wit licht in de lucht. Hij ontwikkeld bijzondere paranormale krachten en intelligentie. Uiteindelijk loopt het niet goed af met George.

In een uitermate romantische en liefdesvolle scene wordt hij met scheerschuim en safety razor geschoren door Lace. Lace gebruikt scheerschuim uit een spuitbus en een veiligheidsscheermes met vlindersluiting.

Ook in deze scene zien we de kwetsbaarheid van de man tijdens het scheren en dat scheren sexy is.

Casualties of War, 1989, Sean Penn, Michael J. Fox

Casualties of War is een klassieke Vietnam oorlogsdrama met Sean Penn (Sergeant Tony Meserve) en Michael J. Fox (Private First Class Max Eriksson). Het verhaal is gebaseerd op een waar gebeurd incident tijdens deze oorlog in 1966: een Vietnamese vrouw werd ontvoerd door een team van Amerikaanse soldaten, die haar verkrachtten en vermoordden. Tijdens een vuurgevecht wordt Max Eriksson gered door zijn kameraad Tony Meserve. Tony was actief betrokken bij het incident. Max staat voor een moreel dilemma of hij wel of niet zijn kameraad moet aangeven van deze oorlogsmisdaad.

In deze scene is Sean Penn bezig zich te scheren met een open scheermes. Deze scene laat zien twee aspecten zien, namelijk:

  • scheren met scheermes is een mannelijk ritueel;
  • je kan pas goed de dag beginnen of klaar zijn voor de strijd als je jezelf goed hebt geschoren en verzorgd.