Hoe maak je het perfecte scheerschuim met scheercrème of scheerzeep

Er gaat niets boven lekker veel scheerschuim op je gezicht

Veel natscheerders zweren bij een lekkere dikke volle en romige laag scheerschuim op het gezicht. Zo'n volle schuimkraag op je wangen voelt gewoon goed en comfortabel. Het zachte en warme schuim streelt de huid. Het doffe zachte kloppende geluid van je scheerkwast en schuim geven je een rustig gevoel. De vrijgekomen geuren van je favoriete scheerzeep of scheercrème ruiken vertrouwd. Vervolgens hoor je het licht raspende geluid van het scheermes en je voelt het scheermes zacht glijden over je huid. Na het scheren ben je heerlijk glad en fris. Heel even heb je je eigen zenmoment in de ochtend voor de spiegel.

Waarom is scheerschuim goed?

Je huid is nu eenmaal niet gemaakt om er met een scherp scheermes over heen te gaan. Je moet de huid dan ook goed beschermen. Hoe voller en vetter het scheerschuim hoe beter. Baardharen zijn de hardste haren van de mens. Bij sommige van ons zijn deze haren zo hard als koperdraadjes. Voor comfortabel en glad scheren moet je eerst de baardharen zacht maken. De combinatie van scheerschuim, warm water, scheerkwast en een klein beetje tijd zorgen ervoor dat baardharen zachter en zachter worden. Hoe langer je de scheerschuim opklopt op je huid, hoe zachter de baardharen worden. Wij adviseren om minimaal 1 minuut de scheerschuim aan te brengen en op te schuimen op het gezicht. Hoe zachter de haren, hoe gladder het scheerresultaat.

Een goede scheerzeep of scheercrème zit barstensvol verschillende verzorgende of voedende vetten en oliën, zoals Jojoba olie, Castorolie, Sheaboter en/of Arganolie. Deze bestanddelen voeden en verzorgen je huid tijdens het scheren. Dit zorgt uiteindelijk voor minder scheerirritaties en een comfortabel gevoel na het scheren.

Scheerschuim houdt water vast en blijft op je huid zitten. Dit zorgt ervoor dat baardharen de tijd krijgen om zich vol te zuigen met water en zachter worden. Tevens zorgt het voor een beschermende film tijdens het scheren. 

Hoe maak ik het perfecte scheerschuim?

Voor het perfecte scheerschuim heb je natuurlijk een scheerzeep of scheercrème nodig plus lauwwarm water, scheerkwast en eventueel een scheerkom.

Het warme water zorgt ervoor dat de scheerzeep of scheercrème gaat oplossen. Scheerkwast heb je nodig om het scheerproduct aan te brengen en op te schuimen. Wat wij zien bij onze klanten is dat de ene helft brengt het scheerschuim direct aan op de huid. De andere helft gaat eerst het scheerschuim opkloppen in een scheerkom. Iedereen zijn eigen scheerritueel.

De voorbereiding

Maak van tevoren eerst de scheerkwast nat met lauwwarm water. Doe eventueel de scheerkwast in een bakje water. De haren van de scheerkwast zuigen zich vol met water. Water heb je nodig voor je scheerschuim. Zorg ervoor dat je niet te weinig of teveel water in je kwast doet. Met te weinig water droogt je scheerschuim te snel op. Als je teveel water gebruikt krijg je een te waterige scheerschuim.

Reinig je gezicht met een pH-neutrale reinigingsgel en maak het goed nat met lauwwarm water. Eventueel vooraf het scheren een preshave crème of olie aanbrengen voor extra bescherming tijdens het scheren.

De volgende stap is het opschuimen van het scheerproduct, het aanbrengen op de huid en verdelen over het te scheren gedeelte.

 

Scheerschuim maken met scheerzeep

Een scheerzeep heeft een harde samenstelling. Bij een scheerzeep moet je eerst de scheerkwast een paar keer flink ronddraaien in de scheerzeep. Hierdoor gaat het schuimen. Meestal gaat de scheerzeep na 20-30 seconden en schuim produceren. Het kan nog wel eens helpen om vooraf het scheren de harde scheerzeep even natmaken met een klein beetje water. Hierdoor gaat de zeep al licht oplossen. Dit vergemakkelijkt en versneld het opschuimen.

Heb je voldoende schuim op je scheerkwast dan kan je uiteraard het verder opschuimen in je scheerkom of direct aanbrengen en opschuimen op je gezicht. 

Scheerschuim maken met scheercrème

Een scheercrème heeft in tegenstelling tot de scheerzeep een zachte of smeuïge samenstelling. Als hier in flink gaat roeren met je scheerkwast gebruik je vaak teveel. En dat is natuurlijk zonde. Met een klein beetje scheercrème heb je vaak voldoende voor een scheerbeurt. Beter is om de natte scheerkwast te dopen in de scheercrème zodat er een klein beetje blijft plakken aan de haren van de kwast.

De afgelopen jaren zien we dat ambachtelijke scheercrèmes steeds populairder worden. Een belangrijk uiterlijk kenmerk van deze scheercrèmes is dat ze een stevige compacte samenstelling hebben. Ze zijn niet zo hard als een scheerzeep maar ook niet zacht en smeuïg. Bij dit type scheercrème kan je het beste de scheerkwast een paar keer ronddraaien om voldoende schuim te produceren. Veel ambachtelijke scheerproducten zitten meestal in een grote pot met een flinke diameter. 

Vervolgens kan je het verder opschuimen in je scheerkom of direct aanbrengen en verdelen op het gezicht.

Scheerschuim maken en aanbrengen

Hoe langer je de scheerschuim opklopt in je scheerkom hoe mooier en voller het schuim wordt. Onze ervaring is dat na 20 tot 30 seconden het schuim lekker dik en lobbig wordt. Op een gegeven ogenblijk lijkt het wel op slagroom. Als je het schuim direct op het gezicht aanbrengt merk je ook dat na enkele seconden het schuim steeds dikker wordt. Ons advies is minimaal 1 minuut aanbrengen en verdelen over het gezicht. Hierdoor krijg je een goede verdeling van het schuim en worden de baardharen zachter en zachter.

Een scheerkwast van dassen- of synthetisch haar werkt het beste als je het schuim verder opschuimt met een licht kloppende heen-en-weer-strijkende-beweging over het gezicht. Eventueel gecombineerd met een draaiende beweging. Je kan het een beetje vergelijken met het heen-en-weer-strijken van een verfkwast. Let op, ga de scheerkwast niet teveel platdrukken op het gezicht want dat is niet goed voor de haren van de scheerkwast. Een scheerkwast met iets stuggere varkensharen kan het beste worden gebruikt met een draaiende beweging over het gezicht. Heen-en-en-weer-strijken gaat iets lastiger met dit type scheerkwast.

Scheerschuim maken in scheerkom

Regelmatig krijgen wij de vraag: 'Heb ik een scheerkom nodig?' Wel of geen scheerkom is natuurlijk een persoonlijke keuze. Sommige klanten van ons vinden het teveel gedoe. Andere vinden een scheerkom super handig.

Het grote voordeel van een scheerkom is dat je met weinig scheerproduct veel schuim kan maken. Het opschuimen van het scheerschuim gaat makkelijk en vlot in een scheerkom. Tenslotte heb je tijdens het scheren altijd voldoende schuim bij de hand.